Vrouwen voor de Noordzee – Inspirerende Ontmoetingen en Transities op Zee
In 2022 kreeg ik de unieke kans om deel te nemen aan de derde bijeenkomst van Vrouwen voor de Noordzee, een netwerk van toegewijde vrouwen die zich inzetten voor een gezonde toekomst van de Noordzee. Dit netwerk, opgericht door Sybilla Dekker voorzitter van het Noordzeeoverleg, brengt vrouwen uit verschillende sectoren samen om gezamenlijk te werken aan de vitaliteit van de Noordzee.
De bijeenkomst begon met een inspirerend welkomstwoord van Sybilla Dekker waarin ze het belang van vrouwennetwerken benadrukte. Sybilla pleitte voor solidariteit tussen vrouwen en het ondersteunen van elkaar om gezamenlijke doelen te bereiken. Vrouwen voor de Noordzee zet zich in voor een leefbare Noordzee. Het Vrouwen voor de Noordzee netwerk draait om ontmoetingen binnen en buiten de eigen sectoren, zodat we elkaar kunnen inspireren en elkaar makkelijker kunnen vinden.
Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door verschillende leden van het netwerk en bieden een platform om elkaar te inspireren en te verbinden in de context van de grote transities die momenteel plaatsvinden op de Noordzee: de energietransitie, natuurtransitie en voedseltransitie.
De derde bijeenkomst vond plaats bij Stichting de Noordzee en bracht vrouwen uit diverse vakgebieden samen om te spreken over de Noordzeenatuur en de beschermde gebieden van de Noordzee. Het was een boeiende bijeenkomst met een diverse groep vrouwen die zich actief inzetten voor de Noordzee.
Ook dit jaar was ik aanwezig bij twee interessante bijeenkomsten van Vrouwen voor de Noordzee. De bijeenkomst in mee stond in het teken van de voedseltransitie op de zee en werd gehost door Annerieke Vrolijk en Caroline Verwijs. Het thema van deze bijeenkomst was “belang en kansen van voedselvoorziening uit zee”. Annerieke Vrolijk, directeur van Cornelis Vrolijk, lichtte het belang van voedsel uit de Noordzee toe. Caroline Verwijs, directeur van Krijn Verwijs, vertelde over de kansen voor schelpdierkweek in zee. Beide familiebedrijven zijn opgericht in 1880 en hebben dus al meer dan 140 jaar ervaring met innoveren naar de nieuwste technieken en aanpassen naar nieuwe omstandigheden.
Na de informatieve presentaties kregen we de kans om aan boord te gaan van het trawler schip Afrika van Cornelis Vrolijk, een varende ‘fabriek’ van 125 meter en het visvangst- en verwerkingsproces van dichtbij te bekijken. We sloten de dag af met een heerlijke proeverij van zeevruchten.
Woensdag 20 juni was het netwerk van Vrouwen voor de Noordzee te gast bij Energie Beheer Nederland (EBN). Het publieke energiebedrijf heeft meerdere vrouwen aan het roer en veel kennis, kunde en visie in huis op het realiseren van een duurzaam energiesysteem. We leerden over de E&P-industrie, CO2-transport en -opslag, waterstofopslag en namen deel aan een interactieve quiz. De dag eindigde met een bevlogen presentatie over het beschermen van het mariene ecosysteem door Marcelien Bos.
De ontmoetingen van Vrouwen voor de Noordzee inspireren en versterken ons om gezamenlijk bij te dragen aan een gezonde en duurzame Noordzee. Tijdens de netwerkbijeenkomsten dagen we elkaar uit, leren we van elkaar en bouwen we aan een gezonde Noordzee die leefbaar is voor iedereen.