Ga naar pagina inhoud

Den Haag, 15 april 2022

Vele duizenden surfers en kiters gaan deze zomer weer het water op. Vaak denken ze goed voorbereid te zijn, maar uit ervaring weten we dat dat niet zo is.

Vandaag waren we samen met nationale pers aanwezig bij een event van SafeTrx en KNRM om aandacht te vragen voor de persoonlijke veiligheid van boardsporters. SafeTrx heeft een horloge met tracker ontwikkeld waarmee een surfer in nood de kustwacht kan alarmeren. De locatie wordt op 1 meter nauwkeurig doorgegeven wat het zoeken vergemakkelijkt, maar vandaag hebben we met eigen ogen kunnen zien dat het nog knap lastig is om eenmaal op zee de surfer in nood te vinden. En dan hadden we vandaag nog schitterend weer met niet al te veel wind.

Niels van Campen, inmiddels woordvoerder van SafeTrx, is zelf ooit drenkeling geweest. Toen hij tijdens het surfen in nood raakte en pas na een uur gered kon worden door een andere surfer is hij op zoek gegaan naar iets waarmee je gemakkelijk gevonden en gered kunt worden.

SafeTrx is in Nederland verder ontwikkeld met steun van “Proeftuin op de Noordzee”, waarin onder andere Campus@Sea, initiatief van de gemeente Den Haag, actief is.