Ga naar pagina inhoud

Testen met een onbemand schip

Nieuwe methode voor het vinden van drenkelingen

Den Haag, 1 juni 2022

Scheveningen is een populaire badplaats. Helaas verdrinken hier elk jaar enkele toeristen en is het vaak moeilijk om de slachtoffers te vinden. Aquatic Drones werkt samen met TNO, Svasek en Proeftuin op de Noordzee aan een project om betere methoden te ontwikkelen voor het vinden van drenkelingen onder water.

Aquatic Drones doet in de Proeftuin op de Noordzee in samenwerking met TNO vaarproeven met de Phoenix 5, een autonoom varend onbemand schip. Het doel van deze testen is het ontwikkelen van de techniek die straks door de Kustwacht, maar ook door de KNRM gebruikt kan worden om de veiligheid op zee te bevorderen. De eerste tests werden eind mei en begin juni gedaan. Een tweede set aan tests zal plaatsvinden in Oktober. Tijdens deze test wordt data verzameld welke nodig is voor de verdere ontwikkeling van de Phoenix 5.

Onder de vlag van Campus@Sea komen partijen samen die innoveren op de Noordzee en aan de kust. Campus@Sea is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en een snelgroeiend netwerk van publieke en private partners. De innovaties van de campus worden toegepast op zee, in de haven en langs de kust en worden in de ‘Proeftuin op de Noordzee’ getest.