Ga naar pagina inhoud

Innovatieve golfenergie

De toekomst van duurzame energie op zee

Golfenergie biedt stabiliteit en betrouwbaarheid, maar de hoge kosten en technische uitdagingen belemmeren de markttoepassing. Startups Weco en AE WaveHexapod pakken deze uitdagingen aan door innovatieve wave energy converters te ontwikkelen. Ze maken gebruik van zowel verticale als horizontale golfbewegingen, wat de efficiëntie verdubbelt. Campus@Sea faciliteert hun ontwikkeling in samenwerking met InnovationQuarter.

Jan-Hendrik Schretlen, chairman & co-founder van Campus@Sea, werd hierover geïnterviewd samen met Luc Hogervorst van Weco en Lucas Nijman van AE WaveHexapod.

Weco ontwikkelt een drijvende cilinder die golfbewegingen omzet in energie, terwijl AE WaveHexapod zespoot-generators gebruikt die op boeien drijven en de golven benutten. Beide startups proberen de risico’s van stormen en zoutwatercorrosie te beheersen, Weco met een meebewegende cilinder en AE WaveHexapod met een takelsysteem voor het tillen van generators bij slecht weer.

Deze innovaties hebben het potentieel om de opbrengst van offshore windparken te vergroten en de kosten voor groene energie aanzienlijk te verlagen. Ze vullen andere duurzame energiebronnen aan en dragen bij aan de versnelling van de energietransitie. De ondernemers (Weco en AE WaveHexapod) verwachten dat de eerste energie uit golven over zo’n drie tot vier jaar door het landelijke net stroomt.

Lees het volledige artikel op de site van InnovationQuarter.