Ga naar pagina inhoud

Campus@Sea observer bij North Sea Two Offshore Solar Pilot-project

Projectbijeenkomst

Afgelopen week waren Jan-Hendrik Schretlen en Peter Scheijgrond aanwezig bij de projectbijeenkomst van het North Sea Two Offshore Solar Pilot-project. Ze kregen een uitgebreide update over de behaalde resultaten en hadden de unieke mogelijkheid om de drijvende zonnepanelen van Oceans of Energy met eigen ogen te zien op de Offshore Test Site van North Sea Farmers.

Brigitte Marie-Anne Vlaswinkel, PhD, gaf een uitgebreid overzicht van de afgelopen twee jaar van het NS2-project en belichtte de spannende plannen voor de komende twee jaar. Het NS2-consortium zet zich in voor het ontwerp, de validatie, de demonstratie en het onderzoek naar offshore solar.

Informatieve presentaties

Johan van der Molen (NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research) presenteerde over vogelonderzoek. Luca van Duren (Deltares) gaf een terugblik op het vorige stakeholders-evenement van de Community of Practice Noordzee over offshore solar en integratie. Sara Golroodbari (Universiteit Utrecht) gaf een update van de lopende werkzaamheden met betrekking tot prestatiebeoordelingen van offshore solar energie-modellen en Virág Szijjártó (TNO) presenteerde een uitgebreide analyse van de maatschappelijke toegevoegde waarde van offshore solar.

De projectbijeenkomst werd afgesloten met een boottocht met vertegenwoordigers van de NS2-partners en de observatiecommissie naar de Offshore Test Site van de North Sea Farmers om het NS2-project op open zee te bezoeken.

NS2-project

Het NS2-consortium bestaat uit Oceans of Energy, TKF (BV Twentsche Kabelfabriek), Primo Marine – onafhankelijke technische adviseurs voor duurzame energieverbindingen op zee, TNO, Deltares, Wageningen Marine Research, NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research, Utrecht University en wordt ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het project richt zich op ontwerp, validatie, demonstratie en onderzoek naar milieu- en energiesystemen van Offshore Solar.

Campus@Sea

Campus@Sea is kortgeleden toegetreden als observer in het NS2-project. We kijken uit naar de volgende stappen in dit interessante project. Onder de vlag van Campus@Sea komen partijen samen die innoveren op de Noordzee en aan de kust. Het is niet alleen een fysieke plek in Den Haag; bovenal is het een netwerk van netwerken dat duurzame innovatie aanjaagt. Door ontmoeting, experiment en demonstratie worden innovaties op de thema’s voedsel, energie, veiligheid en sport ontwikkeld. Campus@Sea is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag en een snelgroeiend netwerk van publieke en private partners.