Ga naar pagina inhoud

Proeftuin op de Noordzee

Het slimste stukje Noordzee

De ideale testomgeving voor jouw innovatieve concept

Vlak voor de kust van Den Haag ligt het slimste stukje Noordzee. De uitzonderlijke omgevingsfactoren van water, wind en stroming maken deze ‘Proeftuin op de Noordzee’ uniek in de wereld. Het is de perfecte locatie voor experimenten, testen en demonstraties op zee.

De proeftuin biedt ruimte aan live tests en is daarmee een aanvulling op de grote testfaciliteiten van Marin en Deltares. Technologie-ontwikkelaars kunnen de proeftuin gebruiken om bewijs te leveren aan toekomstige opdrachtgevers en vergunningverleners als een ‘proof of concept’.

Initiatiefnemers van de Proeftuin

De Proeftuin op de Noordzee wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Offshore Test Site

Binnen de 10 x 10 zeemijl ligt de Offshore Test Site (OTS). Dit is een plek waar nieuwe innovaties, voor langere tijd, op zee kunnen worden getest.

Twaalf kilometer (6,5 N mi) uit de kust van Scheveningen is een vergunning verleend aan North Sea Farmers om 6 km2 Noordzee als proeftuin te gebruiken. North Sea Farmers, onderdeel van de Campus@Sea community, biedt 6 plots van elk 1km2 aan in de Offshore Test Site. Deze plots zijn tegen een maandelijkse vergoeding beschikbaar voor start-ups en scale-ups die hun innovaties willen testen in veeleisende offshore-omstandigheden.

De Offshore Test Site is alleen toegankelijk voor de gebruikers van de verschillende plots. Er mag dus ook niet gevist worden. Hiermee wordt een veilige omgeving gecreëerd om nieuwe innovaties langdurig te testen. Meer informatie over de Offshore Test Site is te vinden op de website van North Sea Farmers.

Veilig het water op met SafeTrx

SafeTrx is een horloge met een revolutionaire techniek die het mogelijk maakt om surfers in nood sneller op te sporen. Het horloge is continu verbonden met search & rescue organisaties. In Nederland is dat de KNRM. In geval van nood kan een surfer via het horloge de nauwkeurige locatie delen. De hulpdiensten worden gealarmeerd en kunnen direct in actie komen.

Een zoektocht naar een surfer in nood kan soms uren duren. Met dit horloge wordt de zoektijd aanmerkelijk verkort. De ontwikkeling van dit horloge is met steun uit de Proeftuin op de Noordzee ontwikkeld en is inmiddels in productie genomen.

“De proeftuin op de Noordzee biedt start-ups en mkb de mogelijkheid om hun innovatieve producten te testen en te demonstreren met eindgebruikers in echte praktijkomstandigheden op het water.”

Jan-Hendrik Schretlen

Dutch Wave Power

Ontwikkeling van technologie om duurzame golfenergie om te zetten in elektriciteit. Met steun vanuit Proeftuin op de Noordzee worden de eerste tests uitgevoerd op de Noordzee.

Aquatic drones

Met autonoom varende inspectieschepen wordt de search&rescue van drenkelingen bespoedigt en surveillance uitgevoerd in kustgebieden en bij stranden.

Oceans of Energy

Op een van de plots van de Offshore Test Site liggen drijvende zonnepanelen. Door middel van een langdurige test worden de opbrengsten van de panelen in kaart gebracht en worden de mogelijkheden onderzocht om op termijn drijvende zonnepanelen binnen windmolenparken te leggen.

The Seaweed Company

Zeewier kent vele waardevolle voedingstoepassingen voor mensen, dieren en planten, maar dienen ook als basis voor materialen, bio-plastics en energie. Voor Nederland ligt de toekomst van grootschalige zeewierteelt binnen windparken. Op de Offshore Test Site wordt zeewierteelt getest in een van de plots.

Wil je jouw idee ook testen in
de Proeftuin op de Noordzee?